Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Verhalen van Baarn

Al 50 jaar zorgt de Historische Kring Baerne ervoor dat de geschiedenis van Baarn wordt bewaard en verteld. Samen met Eemland1 wordt hier in 2024 volop aandacht aan besteed. Het nieuwe radioprogramma, Verhalen van Baarn, wordt elke laatste woensdag van de maand door Eemland1 uitgezonden. Er worden elke keer twee gasten uitgenodigd om hun verhaal van Baarn te vertellen: in de studio en op locatie.

 

 

 

Aflevering 1 - Petra Spigt is in maart 2023 aangetreden als voorzitter van de Historische Kring Baerne en vertelt over de oprichting van de eerste Oudheidkamer, 86 jaar geleden en over de oprichting van de Vereniging Historische Kring Baerne in 1974.

Aflevering 2 - Jan van der Laan is is coördinator van de werkgroep Archeologie bij de Historische Kring Baerne en houdt zich al sinds 1950 bezig met opgravingen. Dit keer vertelt hij over de 7 grafheuvels bij de Kuil bij de lage Vuursche “Het gat van Claus”.

Aflevering 3 - Erica Kreijns, zelf oudbeiaardier, vertelt over het carillon in de Pauluskerk, maar ook over de pontklok (het klokje van Kuijer).

Aflevering 4 - Wilmar Dolman  is een vaste medewerkster van de Oudheidkamer en vertelt over de geschiedenis van Het Baarnse  badhotel, ofwel de water-genees instelling, kuuroord en watertherapie, voor zenuwziekten.

Aflevering 5 - Annet Kraft is presentatrice bij Eemland 1. Zij vertelt het verhaal over het koetshuis in de Pekingtuin. Het is een van de weinige koetshuizen waar nog aan het interieur te zien is dat het een koetshuis was.

Aflevering 6 - Addy Schuurman is historicus. In 2015 schreef hij in de Baerne twee uitgebreide artikelen over de wielerbaan in het Wilhelminapark. Bij die artikelen zijn ook verschillende foto’s gepubliceerd. In het archief van de Baerne terug te lezen.

Aflevering 7 - Rob Bakker is auteur, journalist en historicus en schreef verschillende boeken waaronder Boekhouders van de Holocaust, ambtenaren in oorlogstijd. Hij vertelt over het oorlogsmonument in Baarn.

Aflevering 8 - Machteld Olthof was docente op het Baarns lyceum en is vrijwilligster bij de Historische Kring. Indrukwekkend is het verhaal over de villa’s en huizen die bezet werden door de Duitsers in WOII. In het bijzonder de villa Medan, waar Ernst van Kempen gevangen was en weggevoerd naar het Baarnse bos waar hij gefusilleerd is.

Aflevering 9 - Storm Bakker is een artistieke duizendpoot, actief als schrijver, musicus en beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, festival- & concertorganisator, docent, redacteur, cultuurconsulent en kasteelgids. In deze podcast vertelt hij een prachtig verhaal over Kasteel Groeneveld waar hij vlakbij is geboren en opgegroeid.