Het logo van de Historische Kring Baerne met het oude tolhuis

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Lente in de maak (in Paleis Soestdijk, m.m.v. Historische Kring Baerne)
Van Woensdag, 05 April 2023
Tot Maandag, 29 Mei 2023

De Historische Kring Baerne neemt deel in deze tentoonstelling met het thema:

‘De verbinding tussen Baarn en de bewoners van paleis Soestdijk’

De Historische Kring Baerne bezit talloze voorwerpen die de band tussen Paleis Soestdijk illustreren. Deze voorwerpen worden zorgvuldig bewaard en geconserveerd door de vele vrijwilligers van de Historische Kring Baerne.

Een aantal van die voorwerpen is te zien op de tentoonstelling “Lente in de maak” op paleis Soestdijk. Zoals herdenkingsglazen ontworpen door Andries Copier, een naaldenkoker van prinses Wilhelmina, dankkaartjes met tekeningen van de vier prinsessen, de kerkstoel van koningin Emma uit de Pauluskerk, met als absoluut hoogtepunt het theeservies van Koningin Emma dat gebruikt werd in de Koninklijke wachtkamer in station Baarn.

Samen geven zij een mooi beeld van de nauwe en hechte band die er was tussen de bewoners van Baarn en die van paleis Soestdijk en Kasteel Drakensteyn.

De Koninklijke familie ging in Baarn naar de kerk en naar school. Regelmatig zagen de Baarnaars leden van de Koninklijke familie winkelen in de Laanstraat. Prinses Beatrix woonde – en woont weer – in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Maar ook tientallen bewoners uit Baarn waren werkzaam op het paleis.

De innige band tussen de Oranjes en Baarn is verdwenen, sinds het overlijden van de laatste bewoner, Prins Bernhard. Maar de herinnering aan hen is nog levendig en volop aanwezig in het straatbeeld van Baarn. Zoals het Emma monument in de Gerrit van der Veenlaan, de Wilhelminabank op de Brink en de verschillende herdenkingsbomen in Baarn en Lage Vuursche.

 

Soestdijk kroon               Soestdijk pot

Linkerfoto: de kroon, stond boven op de lantaarns, die aan beide kanten van het Amaliapark aan het stationsplein stonden.
Rechterfoto: jampot, behorend bij het theeservies van koningin Emma, dat gebruikt werd in de Koninklijke wachtkamer.

Locatie Paleis Soestdijk