Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Om wat meer bekendheid te geven aan wat de Historische Kring doet en hoeveel historisch materiaal er te vinden is, is er een tv-serie gemaakt bij RTV Baarn (nu Eemland1) met de titel ”Uit het archief van de Historische Kring Baerne”.

Cameraman Jan Andries Smit heeft gefilmd en gemonteerd en Ton van den Oudenalder is gevraagd voor de bijbehorende foto’s en informatie Bovendien doet hij de presentatie. “We hebben gekeken wat voor buitenstaanders van belang zou kunnen zijn en wat de mensen aan zou kunnen spreken”, aldus Ton. “Voor de eerste aflevering hebben we gekozen voor Helmut van der Flier, een bekende kunstschilder.” Hierna volgden nog afleveringen met o.a. de Pauluskerk, de muziektenten, de zwembaden en natuurlijk de Eem.

Die laatste was volgens Ton eigenlijk wel één van de leukste afleveringen. “Vooral Eembrugge en daar tegenover Kasteel Ter Eem, daar heeft Jan van der Laan toen over verteld. Zoiets is vooral erg leuk omdat je er gewoon langs kan fietsen.”

Er zijn al vijf afleveringen geweest en eind maart wordt de laatste aflevering uitgezonden. De opnamen zijn dit keer gemaakt bij de Historische Kring zelf. In een rondleiding door de Oudheidkamer wordt getoond hoeveel informatie en geschiedenis daar te vinden is.

Cameraman Jan Andries Smit laat weten met heel veel plezier de zes delen van deze serie te hebben gefilmd en gemonteerd. “Ik hoop dat de Baarnaars met interesse hebben gekeken en dat er ook wat meer bekendheid is gekomen voor de Historische Kring. De laatste aflevering, de zesde, ga ik binnenkort monteren, die wordt eind maart uitgezonden”.