Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Geslaagde proef met groepje bewoners van Schoonoord

De 24-jarige Soesterse Marinca Uyland is student kunst & economie (Utrecht). Drie jaar geleden in het kader van haar afstuderen bedacht zij het project Wablief. Het betrof een kaartspel met vergeetwoorden, een soort Memory. 

Het spelen met taal sloeg aan. Marinca besloot een Baarnse versie te maken. Een spel met 56 Baarnse woorden waarbij op Baarn afgestemde plaatjes gezocht moesten worden. Met assistentie van Living Story, huurder van de Wintertuin en de medewerking van de Historische Kring Baerne kwam Marinca tot de Baarnse versie van Wablief. De Soesterse Evelien Wijdeveld tekende de illustraties.

De specifiek Baarnse woorden en plaatjes moeten herinneringen oproepen en leiden tot verhalen. Plaatje en woord moeten aan elkaar worden gekoppeld. “Bijvoorbeeld Soestdijk, disco Old Inn, dierenspeciaalzaak Hokavovi, Astoria, Turcotaart en Paridon,”somt Marinca op. Familienamen liet zij bewust achterwege. 

Via onder meer de Facebooksite ‘Baarn in oude foto’s, bereikten haar veel reacties, zoals over bijzondere Baarnse plekken en locaties. Een lange lijst werd tot 56 woorden ingekort. 

Als eersten mocht een tiental bewoners van Schoonoord met de proefeditie aan de slag. De reacties stemden Marinca tot grote vreugde. De namen werden als zeer herkenbaar ervaren. Op onderdelen wordt de testversie aangescherpt. Daar gaat Marinca enthousiast mee aan de slag. Eind deze maand verwacht zij het Baarnse spel klaar te hebben voor de drukker.

Het plan is dat het kaartspel rond de zomer en na een feestelijke presentatie in de verkoop gaat.