Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

“Baerne bruist van activiteiten”

De Nieuwjaarsreceptie op 6 januari werd door veel vrijwilligers en leden van de Historische Kring bezocht. Voorzitter Jan Baerends was door ziekte verhinderd vandaar dat secretaris Machteld Olthof zijn geplande Nieuwjaarstoespraak voorlas. Hieronder een samenvatting.

“De Historische Kring Baerne bruist van de activiteiten, die door een legertje van vrijwilligers worden uitgevoerd en met name in de Oudheidkamer onder het bibliotheekgebouw aan de Hoofdstraat plaatsvinden. Een van de blikvangers is de werkgroep die zich over de oude begraafplaats van de Berkenweg heeft ontfermd. Iedere vrijdagmorgen steken de vrijwilligers er de handen uit de mouwen. Zij plegen noodzakelijk onderhoud aan het groen. Grafhekken worden geschilderd. Belettering wordt hersteld. Sommigen richten zich op de algehele restauratie van deze unieke parel van Baarn. Ook te zien op You Tube filmpjes van RTV Baarn en de opgewaardeerde Nieuwsbrieven kregen aandacht.

Er gebeurt nog veel meer onder de vlag van Baerne, vervolgde secretaris Machteld Olthof. Er was aandacht voor onder andere de expositie bijzondere Baarnse vrouwen (Johanna Westerdijk, Aletta Jacobs), die door Hellen Röell werd geopend. De foto- en filmpresentatie ’Baarn Toen en Nu’ trok trouwe bezoekers. Het beleidsplan 2022-2024 kreeg brede steun. Het digitaliseren krijgt extra aandacht. Oorlogspropaganda was het thema van de lezing door Frits Booij. ’Kunst stap voor stap’ en de excursie naar Sypesteyn in Loosdrecht trok Baarnaars. ’40 jaar wonen en werken in Baarn’, een lezing van auteur Wim Hazeu en een lezing van Mark Traa in samenwerking met de bibliotheek scoorden goed. Gezocht worden twee enthousiaste vrijwilligers, die de excursies en lezingen nieuw leven inblazen. Lukt dat niet worden deze activiteiten stopgezet, benadrukte Machteld Olthof. Op het landgoed Pijnenburg werden vier grafheuvels meer zichtbaar gemaakt.  

Een goede huisvesting is een eerste vereiste. Samenwerking met de Speeldoos en de bibliotheek wordt belangrijk geacht. Wat dit onderwerp betreft, zit Baerne op het vinkentouw. Het behoud van het huidige aantal beschikbare vierkante meters als ook het beter zichtbaar en toegankelijk worden van de Oudheidkamer zijn de vertrekpunten.” 

Met een gezamenlijke toost op een voorspoedig 2023 werd de toespraak besloten. De receptie verliep zeer geanimeerd.