Om de herinnering aan deze oorlog levend te houden gedenken wij ieder jaar op 4 mei de vele slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.
Op adressen waar Baarnse slachtoffers hebben gewoond en in die tijd zijn weggevoerd van hun huis naar concentratiekampen of het slagveld zijn nu borden geplaatst met de geschiedenis van deze bewoners, vaak vergezeld van een foto. Deze A4 borden staan in de tuin of bij de voordeur, goed zichtbaar en leesbaar voor de voorbijganger. De plm. 40 borden verhalen over de levensloop van de slachtoffers, het betreft hier ongeveer 80 levens. Bij de VVV en de Baarnse winkeliers liggen folders waarin op een plattegrond wordt aangegeven waar die borden te zien zijn.
Op 4 mei worden worden ze, voorafgaand aan de dodenherdenking naar het Stationsplein in Baarn verplaatst. Tijdens deze plechtigheid worden de namen van de slachtoffers genoemd, waarna de 2 minuten stilte in acht worden genomen.
Tot en met 5 mei is in de hal van het station de expositie 'Baarn in oorlog' te zien, georganiseerd door Godfried van Run en met medewerking van de Historische Kring Baerne.
Bij de opening van de tentoonstelling door burgemeester Mark Röell was Tineke Klaver, het meisje op het bankje afgebeeld op de poster, eregast. (foto Caspar Huurdeman)
De tentoonstelling bestaat uit 10 panelen met informatie en foto’s over de Tweede Wereldoorlog in Baarn en Lage Vuursche, vanaf de mobilisatie in 1939 tot en met de bevrijding in 1945.
Samen met Ad van Liempt maakte Godfried van Run ook een podcast om de bezoeker mee te nemen in de geschiedenis van de mobilisatie in 1939, de Duitse aanval in 1940, de hongerwinter en de uiteindelijke bevrijding in 1945.
Meer informatie vindt u op www.4en5meibaarn.nl