Ton van den Oudenalder is in de Oudheidkamer bezig met het inrichten van zijn laatste tentoonstelling: ”De kerk op de Brink”. En omdat hij voor de opening altijd iemand zoekt die er wat mee te maken heeft, wordt dat op 1 maart gedaan door burgemeester Mark Röell.
“Meer dan 30 tentoonstellingen heb ik samengesteld. Onder andere: In steen gebeiteld, Burgemeesters in Baarn, Het Rode Dorp en Schoolplaten. Bij de andere heb ik de coördinatie gedaan: uitzoekwerk, foto’s opgezocht en teksten geschreven.”
Toch is Ton geen Baarnaar maar zijn belangstelling voor geschiedenis is er al heel lang: ”Ik ben geboren in Utrecht en woon ongeveer 50 jaar hier in Baarn en eigenlijk heb ik altijd iets met geschiedenis gehad. Ik had een geschiedenisleraar die mooi kon vertellen.
Later kwam ik voor stamboomonderzoek voor het eerst in een archief, met toen nog de originele boeken. Die hebben mijn interesse gewekt. Vooral toen ik erachter kwam dat een van mijn voorvaderen een kroeg had in Amersfoort, “De Stadsherberg”, en ik bij verder onderzoek mooie verhalen ontdekte.”
Bij de Historische Kring Baerne stelden Theo van den Bosch en Jan Volland in 2009 de tentoonstellingen samen. Ton liep mee met de inrichting van de tentoonstelling over de Spoorwegen en daarna, over de Gevelstenen, deed hij het zelf.
Hij verzorgde de tentoonstelling in de Bibliotheek over kasteel Drakestein en de tentoonstelling in Paleis Soestdijk. Op verzoek van burgemeester Mark Röell is hij bezig geweest met de informatieborden over de gemeenteraden en burgemeesters die, vanaf 1811 tot nu, te zien zijn in de hal van het Gemeentehuis. Omdat alleen de laatste 20 jaar was gearchiveerd heeft Ton daar 3 jaar onderzoek naar gedaan.
Maar ook werkte hij mee aan het jubileumboek van de Historische Kring Baerne, films over historische onderwerpen, interviews aan kranten, lezingen, bracht ideeën aan voor historische afbeeldingen op de bekers van de Jumbo, was jurylid van de fotowedstrijd van de HKB en schreef artikelen voor de Baerne.
Ton heeft veel gedaan, maar wat deed hij het liefst? “Filmpjes maken is wel leuk, maar tentoonstellingen maken is toch leuker. Het uitzoeken en naar aanleiding daarvan een lezing geven of een artikel schrijven. En de reactie van mensen. Ze komen foto’s en voorwerpen aanbieden, zelfs een doopjurk die bij de doop in de Pauluskerk werd gebruikt.”
In Dronten wordt een nieuw gebouw neergezet waar Ton en zijn vrouw Riet een appartement hebben gekocht. “Jaren geleden hebben we er al over gepraat. Onze dochter woont daar. We zijn gaan kijken, hebben ingeschreven en zijn ingeloot. We hadden de eerste keus. En ja, Dronten bestaat 80 jaar en heeft ook een Historische Kring.”