In 2024 is door mevrouw Van der Ree een glas-in-lood raam aan de Historische Kring Baerne geschonken, afkomstig van de Kantoorboekhandel van haar vader, die in de jaren ’60 gevestigd was in de Laanstraat.
Hoewel de tand des tijds aan het raam had geknaagd, was meteen duidelijk dat het een bijzonder mooi raam is, met in het midden een voor de boekhandel toepasselijk portret van Christoffel Plantijn. Plantijn was vanaf 1555 een invloedrijke boekdrukker en uitgever in Antwerpen en Leiden. Op haar hoogtepunt had zijn drukkerij “De Gulden Passer” 22 persen en ruim 80 werknemers (bron: Wikipedia).
Omdat zowel exposeren als bewaren in deze staat niet mogelijk was, werd besloten het raam te laten restaureren.
Na een eerste oppervlakkige schoonmaak bleek het raam, afgezien van de schade en breuk aan de gehele rand, er opmerkelijk goed uit te zien. Zeker voor een raam van ruim 60 jaar oud dat, zoals bleek uit de zwaar verroeste verstevigingsroeden, lang aan de buitenlucht was blootgesteld geweest. Het was alleen ernstig vervuild. Met dit gegeven werd besloten om niet het gehele raam uit elkaar te halen, maar om de restauratie te beperken tot de rand en hiermee zoveel mogelijk het originele karakter te bewaren.
Begonnen werd met de rand te demonteren en elk stukje glas goed schoon te maken. Vervolgens kreeg het middendeel een schoonmaakbeurt, wat na veel schrapen en poetsen een mooi resultaat opleverde.
Daarna kon het raam opnieuw worden opgebouwd. Het gebroken glas werd vervangen door nieuw glas en de rand werd met het nodige passen en meten om het goed te laten aansluiten op het middendeel in nieuw lood gezet. Vervolgens is de rand aan beide kanten gekit om het meer stevigheid te geven en waterdicht te maken. Hierna volgde nogmaals een grondige schoonmaak om de laatste vingerafdrukken en achtergebleven restjes kit te verwijderen. De laatste klus aan het raam was het ontroesten van de verstevigingsroeden, zwart maken en opnieuw aan het raam solderen. Tot slot is nog een houten lijst gemaakt en is het raam daarin geplaatst. In totaal is 42 uur besteed aan de restauratie van dit prachtige raam.
Het is nu in de Oudheidkamer te zien.
(verslag door restaurateur Klaas Boer)