Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Villa Baarnstein Kasteel de Hooge Vuursche Banner3 Fc3 5146 Banner4 Fc3 5173 Banner5 Fc3 5123 Klik voor vacatures

De Historische Kring kreeg van uitgever W BOOKS een exemplaar toegestuurd van het boek dat Arjan den Boer schreef over Theodor Sanders. De ondertitel is ‘De vergeten compagnon van Berlage’.

HKB2410 Afbeelding boek Theodor Sanders MQHet is een prachtig, lijvig, boek van bijna 500 pagina’s dat vele aspecten van het leven van Sanders en ook de context van zijn leven bespreekt: waar heeft hij gewoond en gewerkt en hoe zag het leven er in die periode uit.

Het boek heeft 15 hoofdstukken, elk rond een thema of een periode dat in een met name genoemde plaats speelt. Aan Baarn wordt ook een hoofdstuk gewijd. En juist in dat hoofdstuk komt Berlage aan bod. We weten dat Berlage het Badhotel heeft ontworpen, maar wisten we dat Sanders daar ook een rol in had?

De vraag is of Sanders niet beter mentor van Berlage kan worden genoemd dan compagnon. Berlage trad in dienst bij Sanders in 1881, ze werken veel samen tot het moment dat Sanders de architectuur achter zich laat in 1889.

Volgens Ad van Liempt geeft het boek ‘naast de ontwikkeling van Sanders’ persoon en carrière ook een geschakeerd tijdsbeeld, met interessante cultuurverschillen binnen het Europa van de negentiende eeuw.’

Arjan den Boer: Theodor Sanders (1847-1927) De vergeten compagnon van Berlage. W BOOKS, september 2024. 496 pagina’s. €39,95. (Het boek ligt ter inzage in de bibliotheek van de Historische Kring.)

(tekst Mariette van Oosterwijk Bruyn)