In de column over de openbare kunstwerken in Baarn richten we ditmaal de schijnwerper op het veelbesproken Cantonspark, dat vele monumentale hoogstandjes rijk is. Onbegrijpelijk dan ook dat deze groene long bij veel Baarnaars onbekend is.
In 1914 liet August Janssen het Cantonspark als overtuin aanleggen. De Rijksuniversiteit Utrecht nam het park in gebruik als haar botanisch tuin. In 1987 werd het park voor één gulden overgedragen aan de gemeente Baarn met als voorwaarde dat de bijzondere botanische meerwaarde van het park behouden zou blijven.
Vanaf toen is het Cantonspark openbaar groen geworden. De Stichting Vrienden van het Cantonspark behartigt de belangen van het park als een bijzondere voormalige botanische tuin van grote waarde. Zij adviseert de gemeente Baarn over het onderhoud en beplanting.
Het Cantonspark maakte deel uit van het uitgebreide bezit van de Amsterdamse ondernemer August Janssen (1865-1918), ook eigenaar van de villa’s Peking, Canton en Java. Zijn gebied strekte zich uit van de Brink tot aan de Eem.
Het Tennishuisje is een rijksmonument. Het betreft een houten huisje in chaletstijl, dat is gebouwd rond 1906. De hoofdingang heeft openslaande dubbele deuren. Het portaal en de topgevel zijn uitgevoerd met houtsnijwerk. In het witgeschilderde gedeelte zijn gestileerde vrouwenfiguren afgebeeld. Het huisje deed oorspronkelijk dienst als kleedruimte voor de tennissende dames bij de al lang verdwenen tennisbaan in het park.