Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Naar aanleiding van een oproep in de Baarnsche Courant in de zomer van 2019 heeft de Oudheidkamer, de burgemeester uitgenodigd voor een snuffelstage. De gemeente ontving tientallen uitnodigingen en door Corona duurde het iets langer dan oorspronkelijk verwacht, maar het was het wachten waard. 

De werkgroep Oudheidkamer ontving burgemeester Mark  Röell op maandagochtend 3 juni jl. Na een kopje koffie en een korte voorstelronde is hij aan de slag gegaan. Ons voorstel was om via ons digitaal zoeksysteem er achter te komen wat zich in de Oudheidkamer bevindt met betrekking tot ‘stadsrechten’, ‘stadszegel’ en ‘gemeente-/stadswapen’. 

Na een en ander gevonden te hebben op de PC, heeft de burgemeester de papieren en/of objecten in de diverse collectieruimtes bekeken.

Extra aandacht trok het vermoedelijk oudste gemeentewapen van Baarn dat zich in de kunstcollectie bevindt, de bodebus (zie afbeelding) van conciërge Burmanjer van rond 1880 en vermelding van de stadsrechten van  Baarn in het boek ‘Repertorium van de stadsrechten in Nederland’ dat zich in onze bibliotheek bevindt. Bij onze waardepapieren bevindt zich een afschrift van De Hooge Raad van Adel die Baarn het gebruik verleent van het gemeentewapen, bisschop op een blauw veld, uit 1816.

Voor de burgemeester en voor ons een waardevolle ochtend.