Op 22 april heeft de Wandelingencommissie van de Historische Kring Baerne een kleine excursie verzorgd voor de leerlingen van groep 8 van basisschool Gaspard de Coligny. Zo’n 21 leerlingen en twee docenten, onder wie de directeur, hadden zich verzameld bij de Generaal.
Bij Villa Medan werd uitgebreid stilgestaan bij de laatste dagen van de oorlog en wat zich daar en ertegenover in het bos heeft afgespeeld. De kinderen waren onder de indruk van de monumenten in het bos voor Ernst van Kempen en Arnold Loterijman, en van het verhaal van Willi Kulla, bijgenaamd ‘de slager’. Zij wilden van alles weten: of beide mannen er nog lagen begraven, of er kogelgaten in de bomen zaten. Ook was er een leerling die nog nauwelijks iets van de oorlog had meegekregen omdat hij een andere achtergrond heeft. Hij kende het begrip ‘in het verzet zitten’ niet. Een meisje dat bij de Scoutinggroep Ernst van Kempen zit legde uit hoe en waarom zij het monument onderhouden. Vervolgens bezochten we het Oorlogsmonument op het Stationsplein. De aandacht ging allereerst uit naar de gedenkstenen die daar ieder jaar door leerlingen van de basisscholen worden bijgelegd en vervolgens naar het monument zelf, waar ook weer Ernst van Kempen op staat.
Er werd verteld van het verzet, hoe moedig het was om daar aan mee te doen en wat de straf was als je werd gepakt: de dood of concentratiekamp. Ze kregen twee persoonsbewijzen zien: een echte en van dezelfde persoon het valse exemplaar. De meeste indruk maakte het Joods monument: de kinderen werden stil toen ze zagen hoe hele gezinnen waren uitgeroeid, met kinderen van hun eigen leeftijd soms. Er was een meisje dat vertelde van haar Joodse overgrootvader die uit een trein op weg naar een concentratiekamp had weten te ontsnappen.
Het is duidelijk dat dit soort excursies heel belangrijk is, juist nu.
Hopelijk beseffen de kinderen nu meer hoe verschrikkelijk oorlog is.
(verslag Machteld Olthof)