Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Dankzij plaatsgenoot Hans Klijn is Baarn drie informatieborden van verdwenen kastelen rijker.

Bij Eembrugge staat een bord van huis Ter Eem, bij het Zuidereind een bord van Grimmestein. Het derde paneel, de Ridderhofstad Drakenburg, heeft een plekje gekregen tegenover de carpoolplaats aan de Zandheuvelweg. Met goedkeuring van de huidige bewoner van de nieuwe buitenplaats Floris Deckers.                                                                                                                            

Voor de onthulling van het derde bord zorgden Hans Klijn met assistentie van de neven burgemeester Mark Roell en neef Jaap. Dankzij financiële ondersteuning van de gemeente Baarn, de provincie Utrecht, de Ridderschap Utrecht en het Cultuurfonds. Bijdragen waren er ook van vrijwilligers van de Historische Kring Baerne, te weten Jan van der Laan (tekst), Mariette van Oosterwijk Bruyn (redactie), John Boers (fondsenwerving), Arthur Bouland (website) en Erwin Klijn (layout).

In haar dankwoord bij de onthulling zette voorzitter Petra Spigt de heren en dame in het zonnetje.

In 1340 liet de zoon van Vredericx van Drakenburg , Wernaer, de hofstede afbreken. In de plaats kwam de Ridderhofstad Drakenburg, neergezet op ‘De wilde Baarnsche Veenen’. In latere jaren sneuvelden Grimmestein en Huis Ter Eem. De Ridderhofstad werd in 1811 afgebroken en vervangen door een landhuis. Twee jaar geleden begon Hans Klijn het project ter herinnering aan de drie bijzondere bouwwerken. Drie informatieborden moesten er komen, kwamen er dankzij het doorzettingsvermogen van Klijn. ‘Ontdek en verrijk’ is als thema meegegeven. Samen met Baerne kwamen de teksten en illustraties tot stand. Na een korte historische terugblik door de heren Roell vond de onthulling plaatst waarna door de aanwezigen een toost werd uitgebracht