Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

“In september vorig jaar las ik op het GroeneGraf.nl een blog uit 2017. Daarin stond dat er twee marmeren beelden van de bekende beeldhouwer Stracké zoek waren.

Het ging om ‘Het meisje met de geit’ en ‘Udine’. Volgens de schrijver van de blog, Eric van der Ent, waren ze in 2012 voor het laatst ergens in De Speeldoos gesignaleerd. Hij had in 2017 nog een oproep gedaan maar niemand wist waar ze waren. Ik belde Eric op met de vraag of hij ooit nog iets over de beelden had gehoord. Dat was niet het geval. Met navragen bij de gemeente kwam ik ook niet verder.

Ik ben toen op zoek gegaan. Via contacten van Jan van der Laan van de archeologie werkgroep kwamen we er uiteindelijk achter dat de beelden zich nog steeds in De Speeldoos bevonden. Netjes opgeborgen in een gesloten kast. Veilig, dat wel. Maar niet zoals het hoort.

Toen ze eenmaal waren opgespoord ben ik naar de gemeente gegaan met de vraag of ze niet in het gemeentehuis tentoongesteld konden worden. Met Eric van der Ent had ik afgesproken dat we ons samen naast de beelden zouden laten fotograferen.

Eind januari, het was op de avond voor nieuwe bewoners in Baarn, hoorde ik dat de beelden terug waren op het gemeentehuis. Mijn hart maakte een sprongetje. Met fotograaf Caspar Huurdeman en de verslaggever van de BC ging ik de beelden bekijken en foto’s maken. Het trieste is natuurlijk dat ik daar heel graag met Eric had willen staan.

Natuurlijk hoop ik dat ze een keer tentoongesteld gaan worden en dat iedereen uit Baarn de beelden kan komen bewonderen. Het is cultureel erfgoed van ons allemaal. Voor nu moet u het even doen met de prachtige foto van Caspar Huurdeman.”