Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Leo Terschegget is een bekend gezicht in de Lage Vuursche en heeft de afgelopen decennia een groot aantal foto’s verzameld. Hierbij zijn bijdrage voor deze maand.

Een wip- of kokermolen heeft Lage Vuursche opgesierd. Deze molen heeft gestaan bij de Kloosterlaan ter hoogte van De Kastanjehof, weet Leo Terschegget.

De Molen van Lage Vuursche c.q. Bosch van Drakensteyn is als dwangmolen in opdracht van Drakensteyn kasteelheer Ernst van Rheede gebouwd. Bij de molen heeft een woonhuis gestaan met een rietgedekte ondertoren. Opslag van het koren gebeurde op de zolder. Aan de interesse voor de afname van het graan bestond geen gebrek. De laatste molenaar (1837- 1913) is geweest J. van den Born. Al in 1880 was het verval ingetreden: wieken hadden de langste tijd gehad. De bouwval zette door, totdat het restant onder het geweld van de slopershamer sneuvelde. ‘De bomen achter Klein Drakensteyn groeiden boven de molen uit. Ton de stratenmaker hield er een kleinschalig dierentuintje,‘ weet Leo die de sloop nog steeds betreurt.