Het logo van de Historische Kring Baerne met het oude tolhuis

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Lage Vuursche heeft een rijke historie. Met name Leo Terschegget is goed op de hoogte van het wel en wee van de dorpskern. In elke Nieuwsbrief vertelt de Vuurschenaar er gepassioneerd over.

Leo heeft zelf decennialang leiding gegeven aan pannenkoekenrestaurant De Vuursche Boer (Dorpsstraat). In deze column kijkt hij terug op de verschillende middenstandactiviteiten op en rond de Dorpsstraat.

Neem als eerste restaurant De Bosrand dat, met een kleine garage, door Hakstege werd gerund. Latere uitbaters werden Jos van Wijk en Jan Scholten. De strook naast het pand werd door de gemeente gekocht en de inbreidingslocatie De Beukenhof (8 woningen) werd bestemd voor Vuursche starters en jeugdbrandweerlieden. Door deze move werd de brandweer voor Lage Vuursche behouden. Ook werd de glazen koepel als uitbreiding van het restaurant neergezet.

De Boswinkel aan de Dorpstraat werd bemenst door een bakker. Het huidige Jagershuis bood onderdak aan een cafetaria, sigarenzaak en souvenirwinkeltje. De Vuursche Boer was aanvankelijk een melkhandel en nog later een antiekwinkel en een kleine uitgeverij. Momenteel is ook dat een restaurant.