Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Hierbij het vervolg op de aflevering van november over de lagere school, die Lage Vuursche gedurende een lange periode heeft gehad.

 

Lagere school in Lage VuurscheDe geschiedenis van de openbare lagere school in de Heerlijkheid De Vuursche gaat terug tot in 1640. De ambachtsheer Van Reede stelde Jan Claeszoon Ros in 1660 als eerste schoolmeester aan. Een rits meesters volgde hem op. Tot in 1956, de klassen 3, 4 en 5 waren bij elkaar gevoegd. Juffrouw Pop woonde in het Groene Kruis gebouw Bianca. In haar tuin was de schommel. Ook meester Van Veen was een bekende verschijning. In 1969 waren er nog maar 9 leerlingen over. Besloten werd de school op te heffen. De leerlingen werden verspreid over de lagere scholen in Baarn. Helaas werd het schoolgebouw gesloopt.

 

Leo Terschegget is een bekend gezicht in de buurtschap Lage Vuursche. In de afgelopen decennia heeft hij een groot aantal foto’s van Toen en Nu verzameld. De samenstellers van de Nieuwsbrief hebben Terschegget bereid gevonden een maandelijkse column te schrijven.