Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Verdeeld over de gemeente staan waardevolle kunstwerken die Baarn extra cachet geven. Dit keer worden de schijnwerpers op het beeld van Koningin/ Regentes Emma -moeder van Koningin Wilhelmina- gericht. 

Het monument werd door Gerrit van der Veen gemaakt in opdracht van het Koninklijk Huis. Het staat op de hoek van de Gerrit van der Veenlaan en de Amsterdamsestraatweg, bij de Emmabrug.

‘In eerbiedig, dankbaar gedenken aan Koningin Emma Hooge Ambachtsvrouwe van Baarn’ luidt de tekst op het monument. De vrouwenfiguur houdt de wapenschilden vast van het vorstendom Waldeck en van de gemeente Baarn. Onderdelen van het kunstwerk zijn een bloembak en een mozaïek. De Koningin staat op een hoge sokkel met een parasol in de ene en een psalmboek in de andere hand. Het toenmalige gemeentewapen van Baarn toont een door een slaaf geleid paard.

Emma leefde van 2 augustus 1858 tot 20 maart 1934 en was de moeder van Wilhelmina ende grootmoeder van onze latere Koningin Juliana. Zij was 20 jaar toen ze in 1879 met de 61-jarige Koning Willem III trouwde. De bruidsschat bedroeg 40.000 gulden.

Koningin Wilhelmina onthulde het monument in 1937.

Foto: het Emma-monument met koningin Juliana en prins Bernhard.