Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Villa Baarnstein Kasteel de Hooge Vuursche Banner3 Fc3 5146 Banner4 Fc3 5173 Banner5 Fc3 5123 Klik voor vacatures

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het Amaliapark ontstond. Of het toen alleen op papier of ook daadwerkelijk is ontstaan blijft de vraag. Als je het sierhek moet geloven was het park er in 1873.

Maar mogelijk dat alleen het idee van prins Hendrik en het ontwerp van de tuinarchitect er toen was. Ooggetuigen uit die tijd zijn natuurlijk niet meer voor handen.

Prins Hendrik, de zoon van Koning Willem II en broer van de latere koning Willem III, bijgenaamd de Zeevaarder, had paleis Soestdijk geërfd van Koningin-weduwe Anna Paulowna. Hij was erg op Baarn gesteld. In 1872 stond hij grond af aan de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij. Hij was overtuigd dat de treinverbinding van groot belang voor Baarn zou zijn en gaf toestemming voor het bouwen van villa’s op zijn grond. Ter verfraaiing van het dorp liet hij een parkje tegenover het station aanleggen, hij noemde dit het Amaliapark, naar prinses Amalia (1830-1872) zijn eerste echtgenote, prinses van Saksen-Weimar-Eisenach.

Ter afsluiting van het plantsoen werd er een hek geplaatst met het opschrift “Amaliapark”, de datering 1873 en de initialen van Prins Hendrik en Amalia.

Het neobarokke hek is opgebouwd uit gietijzeren en smeedijzeren onderdelen, en staat op een bakstenen voet, afgedekt met natuurstenen platen. De monumentale toegang bestaat uit twee gietijzeren kolommen verbonden met een toog met in de top een kroon. Op het hek hebben naar alle waarschijnlijk in het begin twee gaslantaarns gestaan. In het rentmeester-archief van 1874 zijn stukken te vinden betreffende het vervaardigen van een ijzeren hek met gaslampen en het leggen van gasbuizen in het Amaliapark, maar daar is geen afbeelding van bekend. Er bestaan wel oude ansichtkaarten en foto’s van het Amaliapark waarop lantaarnpalen te vinden zijn. Die palen zijn gekroond met mooie gietijzeren en gekleurde kronen. Eén van die kronen is in het bezit van de Historische Kring Baerne en bevindt zich in de Oudheidkamer.

Het hek van het Amaliapark is ontworpen door de architect N. Redeker Bisdom, het is een rijksmonument.