Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Het is nog lang niet zover dat de volgende tentoonstelling in de Oudheidkamer geopend wordt. De samenstellers zijn nog volop aan het zoeken naar informatie en geluid- en beeldmateriaal om het verhaal te kunnen vertellen.

Het verhaal over de jubilerende RTV Baarn en zijn voorgangers. Het begint in Baarn met de dorpsomroepers die het nieuws verspreidden. Daarna de opkomst van de ziekenomroep. Gelijktijdig met de diverse radiopiraten die in Baarn regelmatig een grote groep luisteraars wisten te bereiken. Zo was daar Radiopiraat Monza die 7½ jaar in de lucht was. Radio Monza was het ‘kindje’ van B. Bouwmeester.Dorpsomroeper Jan van Klingeren (18 april 1837 – 18 maart 1921) uit Baarn

We kenden Roulette103, en daarnaast onder andere  Studio ’87. Roulette ging in 1981 de lucht in als radio Rambow. Rond 1984 is Digitaal FM in Baarn begonnen.

Tenslotte werden de piraten door de overheid uit de lucht gehaald. En ontstond RTV Baarn, een samenwerkingsverband, dat heden ten dage nog steeds te beluisteren en te bekijken is.

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de diverse programma’s, de vele mensen die uitzenden mogelijk maakten, de interviewers, de cameramensen.; de jubilea die gevierd werden, enzovoort. Maar ook aan de gebruikte studio’s en zendmasten.

Deze tentoonstelling zal natuurlijk weer te zien en horen zijn in de Oudheidkamer van de Historische Kring Baerne onder de bibliotheek in de Hoofdstraat 1a. De officiële opening zal op 9 december 2023 plaatsvinden en verricht worden door een bekende interviewer en programmamaker van RTV Baarn namelijk Ans van Egdom, tegenwoordig vrijwilligster bij de Historische Kring.

Openingstijden woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur.