Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

Uit een inventarisatie in opdracht van de Gemeente Baarn is gebleken dat Baarn rijk is aan kunstwerken. Meer dan honderd waardevolle stukken zijn er geregistreerd. Om hier wat meer aandacht aan te besteden starten we deze maandelijkse rubriek. Het spits wordt afgebeten met het beeld van Christoffel Pullmann.  

In de nacht van 27 juli 1787 was een leger van zo’n 300 Patriotten op weg naar Soestdijk. Prins Willem V had, in verband met strubbelingen tussen Patriotten en Prinsgezinden, een detachement van het Regiment van Hessen-Darmstadt op het Paleis gelegerd om de orde te bewaken. Op weg naar Paleis Soestdijk hadden de Patriotten al twee wachtposten overmeesterd, maar bij het Paleis stuitten ze op grenadier Christoffel Pullmann. Er werd geprobeerd hem om te kopen en zo zijn wapens afhandig te maken. Toen hij weigerde werd hij op 7 juli 1787 ter plekke doodgeschoten. Sinds 1787 hebben er bij het Paleis twee gedenktekens van Christoffel Pullmann gestaan, op de hoek van de Biltseweg en de Amsterdamse-straatweg. Het eerste monument was van hout en is nog te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

HKB2307 Pullman Oud monument MQ

 

Het tweede monument is van brons en is in 1937 door kroonprinses Juliana onthuld. Dit beeld is later verplaatst en staat nu nog op de parkeerplaats aan de overkant van het Paleis. 

HKB2307 Soestdijk Christoffel Pullman MQ HKB2307 Pullmann tekst MQ