Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

De Wilhelminabank of Koninginnebank op de Brink is in 1923 geplaatst ter herinnering aan het vijfentwintigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De bank is dit jaar 100 jaar oud. Wellicht tijd om de bank wat extra aandacht te geven in de hoop dat dit gemeentelijk monument in zijn oude luister wordt hersteld. 

De herdenkingsbank is opgetrokken uit baksteen, met verrassende metselverbanden en gebruik van rode tegels en natuursteen.

Wilhelminabank

De massieve bank van bijna 16.000 kg heeft natuurstenen ornamenten die gemaakt zijn door de Haarlemse beeldhouwer Theo van Reijn (1884-1954). De ornamenten tonen een wapen met een oranjeboom, twee kleine herten en de tekst 'Koningin Wilhelmina'. Op de steen tussen de zitplaatsen stonden oorspronkelijk de jaartallen 1898 en 1923, maar deze zijn verdwenen.

De Koninginnebank werd op 2 augustus 1923 onthuld door prinses Juliana. Aanwezig waren verder onder anderen koningin Wilhelmina, de jarige koningin-moeder Emma, prins Hendrik, burgemeester Van Reenen en beeldhouwer Van Reijn. Bij de onthulling werd Van Reijn voorgesteld aan de koninklijke familie en werd koningin Wilhelmina door een koor van ruim 400 kinderen toegezongen.

Wilhelminabank wordt onthuld.jpg

In de Tweede Wereldoorlog werd de bank verplaatst naar de Spoorweglaan. Op last van de Duitse bezetter moesten namen die verwezen naar het huis van Oranje letterlijk uit het straatbeeld verdwijnen. Veel straatnamen kregen zo een andere naam. Na de oorlog werd de Spoorweglaan omgedoopt in Gerrit van der Veenlaan, naar verzetsheld Gerrit van der Veen. 

Op 18 april 1977 werd de Wilhelminabank op initiatief van de Historische Kring Baerne weer teruggeplaatst naar haar huidige plek bij de Pauluskerk op de Brink.

Wilhelminabank wordt teruggeplaatst