Historische Kring Baerne bestaat 50 jaar

Zes foto's van mooie Baarnse landhuizen

De verbinding tussen Baarn en de bewoners van Paleis Soestdijk

Vele tientallen jaren heeft er een hechte band bestaan tussen de inwoners van Baarn en de bewoners van paleis Soestdijk en Kasteel Drakensteyn.

De Koninklijke familie ging in Baarn naar de kerk en naar school. Regelmatig zagen de Baarnaars leden van de Koninklijke familie winkelen in de Laanstraat. Prinses Beatrix woonde - en woont weer - in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

Tientallen bewoners uit Baarn waren werkzaam op het Paleis. De innige band tussen de Oranjes en Baarn is verdwenen, sinds het overlijden van de laatste bewoner, Prins Bernhard. Maar de herinnering aan hen is nog levendig en volop aanwezig in het straatbeeld van Baarn. Het Emma monument, de Wilhelminabank op de Brink en de verschillende herdenkingsbomen. De Historische Kring Baerne bezit talloze voorwerpen die deze band illustreren. Ze worden zorgvuldig bewaard en geconserveerd door de vele vrijwilligers van de Historische Kring Baerne.

Een aantal van die voorwerpen is te zien in Paleis Soestdijk. Zoals herdenkingsglazen ontworpen door Andries Copier, een naaldenkoker van prinses Wilhelmina, dankkaartjes met tekeningen van de vier prinsessen, de kerkstoel van koningin Emma uit de Pauluskerk, met als absoluut hoogtepunt het theeservies van Koningin Emma dat gebruikt werd in de Koninklijke wachtkamer in station Baarn. Samen geven zij een mooi beeld van de nauwe en hechte band die er was tussen de bewoners van Baarn en die van paleis Soestdijk.