Werkgroep Oudheidkamer

De vrijwilligers van de werkgroep Oudheidkamer houden zich bezig met het bewaren en toegankelijk maken van verzamelde gegevens, aankopen en schenkingen. E.e.a. wordt geregistreerd, gedigitaliseerd, beschreven en gearchiveerd. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

In de Oudheidkamer, de verenigingsruimte van de Historische Kring Baerne, bevindt zich informatie over m.n. het verleden van Baarn, Lage Vuursche en Eembrugge. De collectie bestaat momenteel uit ruim 16.000 ansichtkaarten en foto’s. Een groot aantal voorwerpen, (kunst)objecten, boeken, oude Baarnsche Couranten, landkaarten/plattegronden, affiches, polissen/oorkonden/getuigschriften/medailles, advertenties middenstand en kleding/linnengoed. Het tijdschrift Baerne vanaf het jaar van oprichting en een uitgebreid knipselarchief, gerangschikt op straat, gebouw of gelegenheid, met een schat aan informatie.

Heel veel gegevens zijn al gedigitaliseerd, wat het zoeken makkelijker maakt. Jaarlijks behandelt de werkgroep een groot aantal verzoeken om informatie m.b.t. historisch onderzoek.
De vrijwilligers van de werkgroep Oudheidkamer houden zich bezig met het bewaren en toegankelijk maken van verzamelde gegevens, aankopen en schenkingen. Dit wordt geregistreerd, gedigitaliseerd, beschreven en gearchiveerd.
Per jaar zijn er drie wisselende tentoonstellingen, geïnitieerd en georganiseerd door de werkgroep.
Enkele medewerkers verzorgen de jaarlijkse foto/film presentaties over de historie van Baarn.

De Oudheidkamer bevindt zich onder de bibliotheek, bereikbaar met trap of lift via de bibliotheek in de Hoofdstraat 1a. Openingstijden voor het publiek zijn op woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur en op zaterdag van 11.00-13.00 uur. U wordt ontvangen door een gastvrouw of gastheer. Eventuele vragen worden genoteerd en zo mogelijk direct beantwoord. U kunt archiefmateriaal inzien en, tegen een geringe vergoeding, kopieën bestellen van archiefmateriaal, foto’s en/of ansichtkaarten.

Coördinator Werkgroep Oudheidkamer: Lisette Kuizinga-Claassens (035) 54 203 72