Afdrukken

Werkgroep Oude Begraafplaats

De vrijwilligers van de Werkgroep Oude Begraafplaats hebben de zorg voor het groen en onderhoud van de oude begraafplaats aan de Berkenweg. Meestal zijn zij elke vrijdagochtend op de begraafplaats te vinden, als het weer het toelaat. De restauratie en het onderhoud van de grafmonumenten vragen veel aandacht.

Maak eens kennis met deze werkgroep en met de coördinator Taco Hofstra.

Vragen van bezoekers resulteren vaak in nader onderzoek. Archiefonderzoek wordt vastgelegd en o.a. verwerkt in lezingen. Het publiek wordt betrokken bij het werk van de werkgroep door rondleidingen en Open Dagen, onder andere tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag.

Lees verder...

Op een oude begraafplaats heeft het groenbeheer een bijzonder belangrijke plaats. De parkachtige uitstraling moet in stand gehouden worden. Snoeien moet voorzichtig en met grote aandacht gebeuren om kaalslag te voorkomen. Jaarlijks is er de strijd tegen spontane opslag van esdoorn en vogelkers. Vaak is er een rivaliteit tussen boom en grafmonument. Soms wint de boom het!
De grafmonumenten moeten onderhouden worden. Omdat er veel bezoekers komen die familieleden zoeken, hebben we ervoor gekozen veel teksten op de zerken te zwarten. Aan de hand van oude foto’s proberen we te achterhalen hoe het er vroeger uitzag. Gebroken stukjes zerk worden gelijmd, banden zo mogelijk waterpas gelegd en paaltjes en kettingen worden gerestaureerd.

Om sommige grafmonumenten staan bijzondere hekwerken of gietijzeren ornamenten. Deze worden ontroest en opnieuw geverfd in de oorspronkelijke kleuren. De randen van de oude grafkelders vertonen vaak mankementen. Deze worden schoongemaakt en hersteld. Het herstel van de afdeling waar de kindergrafjes zijn gelegen, is afgerond. De plaats van de grafjes is nu aangegeven door hegjes van buxus. Deze krijgen bijzondere zorg.
Aan een ander project wordt volop gewerkt, namelijk het opgraven en het herstel van de laatste restanten van de fundamenten van de oude kerkhofmuur. Heel voorzichtig en precies worden deze fundamenten weer gedeeltelijk opgemetseld met behulp van zeer oude stenen. Interessant is het om graven van bekende Baarnse inwoners terug te vinden.

In de 80-er jaren van de vorige eeuw zijn grote aantallen oude en beschadigde grafmonumenten door de gemeente Baarn verwijderd en vernietigd. De graven zelf bleven meestal ongeschonden.
Ook de grafmonumenten van bekende Baarnse inwoners zijn verwijderd, bijvoorbeeld van jvr. Faas Elias, mevr. van IJsendijk, fam. Taets van Amerongen, fam. Astro, enz. Na een zoektocht in de archieven gecombineerd met veldonderzoek zijn een aantal van deze graven teruggevonden. Archiefonderzoek en contacten met nazaten, leveren veel achtergrondgegevens over woonplaats, werk en andere bijzonderheden van de begraven personen. De resultaten worden schriftelijk vastgelegd, terwijl ook aan een foto-archief wordt gewerkt.

Gedurende het jaar worden een aantal rondleidingen gegeven: in elk geval op open-tuinen-dag en open monumenten dag , maar ook op andere gedenkdagen. De begraafplaats is onderdeel van de route van de door VVV/volksuniversiteit georganiseerde historische wandelingen.

Behalve in het winterseizoen is de begraafplaats iedere vrijdagochtend geopend. Dan wordt er gewerkt. Maar ook worden bezoekers ontvangen en rondgeleid. Vaak worden vragen gesteld, die verder onderzoek nodig maken in de archieven en de bibliotheek van de Oudheidkamer.

Regelmatig zijn er contacten met de Gemeente Baarn. Al met al wordt er door de vrijwilligers veel werk verzet dat mag meewerken aan het behoud van deze bijzondere plaats in ons dorp Baarn.

Coördinator werkgroep Oude Begraafplaats: Taco Hofstra. (035) 53 115 15  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.