Huidige expositie: Mijn naam is.......... Bijzondere Baarnse Vrouwen

Een nieuwe tentoonstelling! Na ruim 1,5 jaar hebben we gelukkig de mogelijkheid om een nieuwe tentoonstelling neer te zetten in de oudheidkamer. De vorige tentoonstelling over 125 jaar Baarnsche Courant heeft door Covid-19 (Corona) bijna 2 jaar gestaan. Gelukkig kon deze tentoonstelling bij vlagen wel bezocht worden. Velen van u hebben hier gebruik van gemaakt.

Maar nu is het tijd voor iets nieuws. Deze nieuwe tentoonstelling heeft een naam gekregen die direct verklapt waar het over gaat.

Mijn naam is………..

Met als ondertitel Bijzondere Baarnse Vrouwen

Spreekt voor zich, een tentoonstelling over vrouwen die in Baarn geboren zijn, of gewoond of gewerkt hebben, Vrouwen die naam gemaakt hebben in onze samenleving door bijzondere verdiensten. Soms zijn dat ontdekkingen, soms inspanningen voor de samenleving, soms kunst of boeken.

Een rijk scala aan bijzondere vrouwen.

Om ze te noemen: Johanna Westerdijk (prof. Schimmelcultures), Aletta Jacobs (voorvechter vrouwenrechten, in Baarn overleden), Hella Haasse (schrijfster, schreef Oeroeg in Baarn), Estella de Boer (kunstenares, zeer bekend in Nederland, woonde en werkte in Baarn), Gertrude Buringh Boekhoudt (lerares van Prinses Beatrix en docente aan het Baarnsch Lyceum), Augusta de Wit (schrijfster, woonde en werkte in Baarn boek Orpheus in de dessa), Henriette de Beaufort (schrijfster historische romans, dochter Baarns burgemeester), Willemijn Petroff (verzetsstrijder en in 2021 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau), koningin moeder Emma (moeder van koningin Wilhelmina) en koningin Anna Paulowna (zus van de Russische Tsaar), beide vorstinnen woonden lang op Soestdijk.

Waarbij we in deze tentoonstelling in het kort informatie verschaffen over hun leven en hun band met Baarn. Johanna Westerdijk is het centrale punt in deze presentatie en krijgt de meeste aandacht. Opening, indien mogelijk wegens corona maatregelen op 5 februari 2022.

De tentoonstelling is samengesteld door twee vrijwilligers van de Oudheidkamer, Mw. Nora Hemerova en Ton van den Oudenalder.

De tentoonstelling is geopend op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 13,00 uur in de oudheidkamer onder de bibliotheek. Graag tot ziens op deze boeiende tentoonstelling.