Lezing "De Zussen van Van Gogh" door Willem-Jan Verlinden

Donderdag 24 september
Aula van Het Baarnsch Lyceum, Torenlaan 83
Aanvang 20.00, zaal open 19.30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het verhaal van ‘De zussen Van Gogh’ komt voort uit de nieuwsgierigheid van de schrijver, die deze drie vrouwen: Anna (*1855) Lies (*1859) en Willemien (*1862) tegenkwam in Vincents brieven tijdens een onderzoek voor een vorig boek over diens Londense jaren (‘Hoe ik van Londen houd, - wandelen door het Londen van Vincent van Gogh – ‘) (Uitgeverij Athenaeum 2013).

Toen ik de pen neerlegde werd me duidelijk (ook in reacties en commentaren van anderen) dat met het beschrijven van de levens van de zussen, er gelijktijdig een duidelijk familieverhaal werd verteld. Dat verhaal heeft veel in zich van wat ik ook als schrijver en onderzoeker belangrijk vind: het biedt context, laat echte mensen zien vaak in hun eigen woorden en verbindt persoonlijke geschiedenis met de grote maatschappelijke geschiedenis.

Vanuit mijn eigen achtergrond spelen kunst en literatuur altijd een belangrijke rol. Voordat ik onderzoeker werd en de uitkomsten ervan ook ging optekenen, studeerde ik kunstgeschiedenis en archeologie in Leiden. Ik werkte vervolgens voor verschillende musea en kunstfondsen alvorens mij te vestigen als zelfstandig adviseur op gebied van fondsenwerving, organisatieadvies en communicatie voor culturele instellingen. In dit veld ben ik ook nog steeds werkzaam.

De link met Vincent en zijn familie was een hele directe. Ik werd honderd jaar nadat de familie Van Gogh in Helvoirt (een klein dorpje in Oost-Brabant, op 8 kilometer van ’s-Hertogenbosch) kwam wonen in datzelfde Helvoirt geboren. Het verhaal van Vincent was er voor mij dus altijd al. Als jongen had het mijn belangstelling en zette ik mijn eerste stappen geïnspireerd door een gedreven streekhistoricus. En tegenwoordig mag ik dagelijks doen wat ik het fijnst vind: onderzoek en daarvan verslag doen in een boek, of zoals binnenkort in Baarn, tijdens een lezing. Centraal staat dan middelste zus Lies van Gogh die ruim veertig jaar in Baarn woonde en er ook begraven ligt.

Kom naar Het Baarnsch Lyceum op donderdag 24 september, leer Vincent van een andere kant kennen, begroet in woord en beeld zijn zussen en twee broers. Welkom!

Willem-Jan Verlinden

De zussen Van Gogh (Querido 2017) verschijnt in 2021 bij Thames & Hudson in het Verenigd Koninkrijk en de V.S.

Het boek zal op de avond van de lezing op 24 september in het Nederlands verkrijgbaar zijn.

NB: In verband met het beperkte aantal bezoekers dat kan worden toegelaten dient u zich per mail aan te melden met naam en telefoonnummer bij de secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mindervaliden kunnen bij de hoofdingang van de school parkeren; overigen parkeren op de parkeerplaats. De looproute naar de hoofdingang (ong. 5 minuten) wordt aangegeven. Fietsen kunnen bij de hoofdingang gestald worden.

Op vertoon van 1 lidmaatschapskaart: gratis toegang voor 2 personen. Overige belangstellenden: € 3,50 per persoon.