Baarn, waar Oranje zich thuis voelt.

Ruim 350 jaar werd paleis Soestdijk bewoond door stadhouders, koningen en koninginnen.  De familie van Oranje heeft daardoor een sterke band met Baarn. Niet voor niets draagt Baarn de eretitel ‘Vorstelijk Baarn’. In het verleden, voor 1900, had Baarn een soortgelijke titel. Er was toen sprake van ‘Prinselijk Baarn’.

Wie kan zich niet herinneren dat Koningin Juliana en Prins Bernhard met hun gezin op Soestdijk woonden? Wie keek niet naar het defilé langs het bordes?  Er zijn leden van het koningshuis in Baarn in ondertrouw gegaan en er zijn gebouwen geopend door leden van deze familie.

In Baarn zijn veel plekken terug te vinden die de nauwe band met Oranje laten zien. Denk aan de de berceau tussen het paleis en de Kleine Kom. Maar er zijn ook diverse monumenten in Baarn met een “oranje” kleurtje, zoals de bank en de muziektent op de Brink, de hofbank in de Pauluskerk en niet te vergeten het woonhuis van Prinses Beatrix in Lage Vuursche.

De band Oranje en Baarn is zo hecht, dat de Historische Kring besloten heeft aan deze relatie een tentoonstelling te wijden met verhalen, films, foto’s en voorwerpen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Historisch Kring Baerne, op vrijdag 4 januari 2019, om 16.00 uur,  wordt de tentoonstelling officieel geopend. Daarom nodigen wij u graag uit voor deze receptie en om de tentoonstelling te komen bekijken in de Oudheidkamer, onder de bibliotheek, Hoofdstraat 1a.

Na 4 januari 2019 is de tentoonstelling tot begin mei 2019 te bezoeken op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur. De entree is gratis.